A szertartásvezető és anyakönyvvezető közti különbségek...

Te, Kedves Olvasóm emlékszel az anyakönyvvezetőre, aki előtt kimondtad az igent párodnak? Vagy, ha még nem kötöttél házasságot, milyen ceremóniát, esküvői szertartást képzeltél el magatoknak?

Jelenlegi törvényeink szerint anyakönyvvezető és két tanú előtt kimondott igennel köthető házasság. Tehát az anyakönyvvezető előtt továbbra is kötelező megjelenni a házasság megkötéséhez. A ceremónia maga nem kötelező eleme a házasságkötésnek.

A szertartásvezető, mint én polgári szertartásvezetést nyújt, mely nem ad családjogi köteléket. Nem hivatalos ceremónia.
Azonban – ellentétben az anyakönyvvezető által nyújtott ceremóniákkal /nagy tisztelet a kivételnek/ – én teljes mértékben az igényeitekhez alkalmazkodom, egyedivé, emlékezetessé téve a szertartást.

Minden pár azt szeretné - legyen szó esküvőről vagy házassági évfordulóról -, ha életetük egyik legszebb, legmeghatározóbb napja tökéletes lenne, nem bízva a véletlenre a szertartás milyenségét, minőségét.

Tudjátok, hogy ha anyakönyvvezető általi szertartást választotok, nem választhatjátok ki minden esetben a szertartás pontos időpontját és helyszínét, mert nem minden hétvégén és helyszínen vállalnak esküvőt, illetve az időpont kiosztása a párok bejelentkezésének gyorsaságán, sok esetben szerencséjén múlik.

Az anyakönyvvezető nem ír személyre szabott szöveget, sablon szöveggel dolgozik, mely nem mindig illik a párra. Az anyakönyvvezető személyét sem választhatjátok meg, hiszen az illetékességi területük is meghatározott, törvény által szabályozott. Egy anyakönyvvezető csak abban a kerületben, településen vállalhat esküvői szertartást, amelyik kerületben, településen dolgozik. 

A szertartásvezető, mint én...

EsküvőElhivatottság, alázat, tisztelet, kedvesség, báj, humor, jókedv, empátia, beleérző képesség, határozott fellépés, kommunikációs készség és elegáns, ápolt megjelenés nélkül nem lehet végezni ezt a hivatást. Ezek nélkül a tulajdonságok, kompetenciák nélkül olyan lenne egy szertartásvezető, mint a kiégett pedagógus, aki elmondja a tananyagot a diáknak, miközben már a vacsora összeállításán gondolkozik, de nem figyel a diákra.

A szertartásvezető rugalmas a helyszínek tekintetében is. Vezettem már le szertartást kikötőben álló hajón, mozgó hajón, stégen, golfpályán, folyóparton, tóparton, tó felett (fa hídon lehet megközelíteni a cölöpökön álló fa szigetet, melyet szaletlivel fedtek le), szigeten, a pár saját otthonában, étteremben, kastélyban, sátorban.
Az ország bármely pontján vállalok szertartásvezetést.

Elmondhatom, hogy szeretem a hivatásom. Elképesztően.
Szívvel-lélekkel szervezem, készülök fel, és vezetem a szertartásokat. Ezt azért tehetem így, mert rendelkezem a fenti tulajdonságokkal, kompetenciákkal, de legfőképpen azért, mert szeretem az embereket is, akikkel foglalkozom, akiknek belecsöppentem az életébe, és akik rám bízzák életük egyik legfontosabb eseményének celebrálását.  
Ezt a bizalmat nem lehet félvállról venni. 

Anyakönyvvezetőként is megtettem, és most, szertartásvezetőként ugyanúgy megteszek mindent annak érdekében, hogy elnyerjem elsősorban a pár, nem utolsó sorban a vendégeik elégedettségét. 

„…nem tudom milyen örökké szeretni.
Milyen, ha lehozzák a csillagokat.
Én azt tudom, hogy te vagy az a valami,
ami miatt akarom, hogy a mát kövesse
mindig egy holnap.”
                                   /Sohonyai Attila/

Ti magatok vagytok a Varázslat! <3

Comments powered by CComment

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház